FENER – BALAT TURUNA HAZIR MISINIZ?

Haliç’in mavi sularının kenarında bir semt Balat. Rengarenk sokakları, eski binaları, birbirinden farklı kültürleriyle Balat turuna hazır mısınız? UNESCO’nun kültür mirası ilan ettiği Balat’ta gezilecek yerleri derledik. Balat nerede, Balat’ta neler yapılır diye merak edenler not kağıtlarını hazırlasın. Şimdi Fener Balat turuna çıkıyoruz. Fener Balat turunda Mürselpaşa, Vodina ve Yıldırım caddelerinde dolaşarak tarihi semtin kozmopolit havasını soluyacağız. Yorulunca uğrayacağımız cafeler de yazının sonunda olacak. Tüm rotanın yer aldığı harita ise sayfanın sonunda.

GÜNEŞ IŞIKLARIYLA DANS EDEN VİTRAYLAR: BULGAR KİLİSESİ

İlk durağımız Mürselpaşa Caddesi’ndeki Bulgar Kilisesi. 1898’de Haliç’in kıyısına kurulan kilise, muazzam bir yapı. Tamamı demirden oluşan ve başka yerde dökülüp, buraya kurulan Sveti Stefan, Demir Kilise olarak da biliniyor. Fener Ortodoks Patrikhanesi’nden bağımsız olmak isteyen Osmanlı’daki Bulgarlar tarafından inşa edilen kilisenin mimarı ise bir Ermeni. Uzun yıllar restorasyonda olan kilise 2018’de ziyarete açıldı. Rengarenk vitraylarla bezeli camlarından süzülen güneş; merdivenlerde, mihrapta ışık oyunlarıyla büyülüyor. Kiliseyi her gün 09.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Sadece Pazar günleri ayin olduğunda kiliseye girişler kontrollü bir şekilde yapılıyor.

Web sitesi : http://www.svetistephan.com/tr/

ORTODOKSLARIN MERKEZİ PATRİKHANE

Fener Balat; farklı dinlerin, farklı inanışların dostça hayat sürdüğü bir semt. Bulgar Kilisesi’nden sonra Ortodoksların merkezi Fener Rum Patrikhanesi’ne gidiyoruz. Dışarıdan sade ve iddiasız bir yapı olsa da kilisenin içi oldukça şaşalı. 1600’lerden beri hizmet veren kilise Pazar ayini dışında her gün 08.30-16.00 saatleri arasında ziyarete açık. Yıldırım Caddesi’nin en başındaki tarihi yapı, aynı zamanda asırlara tanıklık eden bir çınar gibi.

Web Sitesi: https://www.patriarchate.org/

SEMTİ SARAN KARTAL: KIZIL MEKTEP

Semtin en yüksek yerinde neredeyse tüm Haliç’ten görülen kırmızı bir yapı Özel Fener Rum Lisesi. Çoğu zaman patrikhane veya kiliselerle karıştırılır. Oysa burası bir okul. Halihazırda 40’ın üzerinde öğrencisi var. Bina mimari olarak eşsiz detaylara sahip. Fener sırtlarındaki yüksek tepe üstüne inşa edilen eser, geniş ve yüksek cephesi, kırmızı ateş tuğlaları ve ortasındaki kubbeli kalın bir kulesiyle dikkatleri çekiyor. Okul ziyarete açık değil ama önünde fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin. Sancaktar Yokuşu’na çıkmışken Fener’ine en çok paylaşılan karelerinin yıldızı gemi gövdeli evi de göreceksiniz.
Lisenin arka tarafına geçerseniz Kanlı Kilise olarak bilinen Meryem Ana Ayazması’na da uğrayabilirsiniz. 7. yüzyıldan beri kilise olarak kullanılan yapı Moğolların Meryemi Kilisesi adıyla da biliniyor.

RENKLİ EVLER… TURKUAZ, YEŞİL, HARDAL

Şimdi sıra Fener Balat’ın rengarenk sokaklarında. Vodina Caddesi’nden ilerledikten sonra Kiremit Caddesi’ne geçelim. Caddenin başında eski dizilerin çekildiği evleri göreceksiniz. Caddede ilerleyince Kiremit’in meşhur güzelleriyle göz göze geleceksiniz. Burada öğlen 12’ye kadar ışık bir harika.

CUMBALI GÜZELLER MERDİVENLİ YOKUŞ’TA

Sarı, turuncu, mavi, yeşil… Fener Balat denince akla ilk gelen yerlerden biri Merdivenli Yokuş’un cumbalı evleri. Semtin mimari kimliği adeta bu sokakta yaşıyor. Her biri asırlık evler, koruma altında. Sokak dört mevsim fotoğrafçıların ilgi odağı. İki katlı cumbalı evlerin pencerelerinden çiçekler sarkarken kapıların önünde poz vermeye alışık kedileri de göreceksiniz. 65 basamaklı sokağı tırmanırsanız nefis bir Haliç manzarası ile karşılaşacaksınız, bizden söylemesi.

YOL ÜSTÜNDE MEZAT

Vodina ve Yıldırım Caddeleri üzerinde birbirinden ilginç antikaların yer aldığı mezat dükkanlarına rastlayacaksınız. Mezatlar genelde 15.00 gibi başlıyor. Her bir dükkan, kendi meraklısını bekliyor. Yıldırım Caddesi’nin sonunda ise Çıfıt Çarşısı olarak bilinen eski çarşıyı göreceksiniz. Dükkanlar metre kare olarak küçük olsa da geçmişi oldukça eskiye dayanıyor.

BALAT’TA NELER YAPILIR?

Bulgar Kilisesi’nden başladığımız gezimizi unutulmaz hale çevirmek için camla tanışmaya ne dersiniz?

1200 Derece Cam Atölyesi

Atölyede mola verip hem enfes kahveler yudumlayıp hem de el emeği ürünlere imza atabilirsiniz. Burada kişiye özel cam atölyelerinin yanı sıra gruplar için de atölyeler yapılıyor. Camın büyülü dünyasına ilk adımınızı atarken ortaya çıkan boncuklar sevdiklerinize de unutulmaz hediyeler olacak.

GEZDİK TOZDUK YORULDUK, ACIKTIK

Fener-Balat, küçük bir semt olmasına rağmen 70’in üzerinde cafe ve restaurant bulunuyor. Peki bunların en iyileri hangileri?

Balatkapı Cafe

Yıldırım Caddesi no 60’ta Balatkapı Cafe, doğal ve lezzetli ürünleri ile bölgenin en nezih mekanlarından biri. Her bir ürünün yöresinden getirilen kahvaltısı, el yapımı hamburger, brownie ve marlenkası bir harika.

Forno Balat

Forno da bölgenin en popüler mekanlarından biri. Taş fırından pişen lahmacun ve pizzası ile damaklarda güzel tatlar bırakıyor. Mekanın açık büfe kahvaltısı, hafta sonu için iyi bir başlangıç.

Smelt&Co. Gastro Spot / Kombucha

Alternatif tatlar ise Kiremit Caddesi’nde. Smelt & Co. şaşırtan menüsüyle Balat turunu renklendirmeye yetecek. Gitmeden önce rezervasyon yapmakta fayda var.

Sizin için oluşturduğumuz Fener – Balat rotasını Google Haritalar üzerinden takip edebilirsiniz.

Paylaşın

Yaklaşan Atölyeler

Etkinlik Bulunamadı

E-bültene kayıt olarak erken kayıt fırsatları ve güncellemelerden haberdar olun!